Experto europeo asesora a aprendices en agricultura de precisión (El País Vallenato, 10/4/2019; entrevista original publicada en la web del SENA Regional Caldas).
Continuar leyendo ««Experto europeo asesora a aprendices en agricultura de precisión»: impacto en prensa de las capacitaciones en Colombia»Blog
¿Para qué sirve el Análisis de Componentes Principales (PCA)?
Uno de nuestros trabajos frecuentes en AKIS International y E-STRATOS consiste en analizar grandes matrices de datos. Cada día es más fácil medirlo (y registrarlo) todo, pero frecuentemente acaba resultando muy difícil extraer la información contenida en los números. Aunque existen muchos tipos de enfoques distintos, pocas herramientas son tan potentes como las incluidas en el universo del análisis multivariante.
Continuar leyendo «¿Para qué sirve el Análisis de Componentes Principales (PCA)?»
Conferencia 17/12/19
El martes 17 de diciembre tendrá lugar en el auditorio Carlos Enrique Ruiz de la Universidad Nacional de Colombia – Sede Manizales la conferencia La transición de los territorios rurales hacia la bioeconomía a través de la innovación social: planeación y estrategias de desarrollo.
Explicaremos cómo los territorios rurales pueden aprovechar la enorme oportunidad que supone disponer de la materia prima de cualquier proceso integrado en la bioeconomía, y cómo las metodologías de innovación social nos están ayudando a diseñar las estrategias necesarias para conseguir aprovechar este potencial. Abordaremos las cuestiones complejas que encontramos en la planeación de estrategias multiactor y bottom-up, incluyendo las múltiples barreras y dificultades.
Catalunya, territori 5G
Dijous 12 de desembre al Palau Robert (Barcelona) tindrà lloc la Tertúlia Digital Catalunya, territori 5G en el marc del 12×12 Congress, que compartirem:
- Tomàs Cascante, president de Tertúlia Digital.
- Joana Barbany, Directora General de Societat Digital a la Generalitat de Catalunya.
- Eduard Martin, director de 5G al Mobile World Capital Barcelona.
- Rosa Paradell, Innovation Business Development Director a i2cat.
- Víctor Falguera, Research Manager a AKIS International.
Ja us hi podeu inscriure aquí. Us hi esperem!
14/11: Accions pel Desenvolupament del Món Rural
Dia: 14 de novembre de 2019
Lloc: Sala Actes Diputació de Lleida – C/ del Carme, 26
Horari: 9.30 a 13.30 h
La Jornada Accions pel desenvolupament del món rural vol donar a conèixer un seguit d’actuacions i oportunitats de negoci per fomentar l’impuls i el desenvolupament del món rural. Hi participarem amb la conferència central: La transformació econòmica, social i territorial del sector rural: l’exemple del Biolab Ponent.
Continuar leyendo «14/11: Accions pel Desenvolupament del Món Rural»
Curso práctico de agricultura de precisión
Seguimos impartiendo ediciones del curso práctico de agricultura de precisión que ofrecemos con el Dr. Fran García (Ph.D. Crop Sciences por la University of Copenhagen), una de las actividades que más trabajo nos está dando los últimos años, adaptándolo a distintos niveles (agricultor usuario, técnico asesor o investigador).
Continuar leyendo «Curso práctico de agricultura de precisión»
The H2020 SWS Heating Stakeholder Advisory Board meets in Lleida.
On June 17 th the Stakeholder Advisory Board of the H2020 project SWSheating met the general board at the University of Lleida. I want to thank the SWS Heating consortium, led by Dr. Sotitios Karellas (National Technical University of Athens), as well as the SHAB coordinator, Dr. Luisa F. Cabeza, for their kind invitation to join this board. This is a very innovative project with a high-impact perspective, and we expect great outcomes from it.
SWS Heating is developing an innovative Seasonal Thermal Energy Storage (STES) unit along with a novel sorbent storage material. This will allow storing and shifting the harvested solar energy available abundantly during the summer to the less sunny and colder winter period, thus covering a large fraction of heating and domestic hot water demand in buildings.
More information about the project may be found at http://www.swsheating.eu.
UdL orles CTA
El divendres 17 de maig es va celebrar la cerimònia de graduació de la promoció 2019 del Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Lleida, que va escollir-me padrí. Tal com vaig dir al discurs de la cerimònia, el reconeixement dels estudiants és el millor que pot rebre un professor, més encara quan la forma de conduir les classes és (com a mínim) poc habitual. Si sóc professor associat és, sobretot, per poder aportar el meu granet de sorra a la formació dels meus futurs companys de professió. Per això, i per seguir aprenent cada dia de la manera com veuen el món les noves generacions. Moltes gràcies per aquest detall i… benvinguts al món real!
Explorem les possibilitats del 5G al sector agroalimentari
El desenvolupament tecnològic no s’atura mai, i tant als territoris rurals en general com al sector agrari en particular hem de saber treure’n profit. Ara bé, les tecnologies en sí mateixes serveixen de molt poc si no som capaços d’adaptar-les i fer-les arribar a tothom.
Aquests dies hem participat en dos escenaris on hem pogut explicar la nostra visió sobre
l’agricultura i la connectivitat. D’una banda, la taula d’experts de la jornada «La tecnologia 5G i el seu impacte al sector agroalimentari«, organitzada per 5GBarcelona, la Diputació de Lleida, Mobile World Capital i la Fundació i2Cat, juntament amb Miquel Aran (Parc Científic i
Tecnològic Agroalimentari de Lleida), Jaume Sió (Departament d’Agricultura), Joan Girona (IRTA) i Roger Galofré (OPP Group). De l’altra, hem explicat al TN de TV3 que cal anar un pas més enllà, ja que les possibilitats que obre la tecnologia a l’entorn rural s’han de traduir en la generació de nous models de negoci, que no necessàriament han d’anar lligats a la producció d’aliments.
En aquests links podeu trobar més informació sobre la jornada tècnica sobre la tecnologia 5G i el tall del Telenotícies de TV3.
Es presenta el Grup de Treball en Agricultura 4.0
El dimecres 13 de març va tenir lloc a la seu del Col·legi d’Enginyers Agrònoms a Barcelona la presentació del nou Grup de Treball en Agricultura 4.0. Aquest grup forma part de la Comissió Indústria 4.0 dels Enginyers de Catalunya. L’acte va consistir en una trobada multidisciplinària on enginyers de diferents especialitats van oferir la seva visió sobre el desenvolupament tecnològic al sector agroalimentari. Els participants van ser Carles Soler
(Robòtica), Michael Loughlin (software), Xavier Pi (IoT) i Felip Fonollosa (fabricació additiva). Abans, el company al GT Agricultura 4.0 i a ESTRATOS Fran Garcia va explicar les línies mestres d’actuació del grup. La jornada va acabar amb un debat que vaig tenir el plaer de moderar, on vam reflexionar conjuntament a l’entorn dels ritmes del desenvolupament tecnològic i de l’adopció per part dels diferents sectors productius.